Wyjątkowa szarlotka, bardzo smaczna, prosty przepis, zawsze się udaje. Gorąco polecam. Przepis mam od kolegi Stasia.
Składniki :
- 200g cukru/ szklanka
- 250g maki pszennej / można 1/3 gryczanej
- masło
- 4 jaja
- proszek do pieczenia / 2 łyżeczki
- jabłka / dużo, im więcej tym lepiej / 2 kg ?
- wiórki kokosowe
- cynamon
- z 1/2 cytryny sok
- cukier puder / dla chętnych
WYKONANIE :
masło + cukier + jajka ucieramy, dodajemy sok z 1/2 cytryny, mąkę z proszkiem i mieszamy.
Robimy to mikserem, ciasto jest w miarę rzadkie, wykładamy na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy jabłka które wcześniej obieramy i kroimy w cząstki. Owoce posypujemy wiórkami kokosowymi i cynamonem. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Ciasto bardzo smaczne na ciepło, wystudzone - zimne też wyśmienite
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz