czwartek, 1 grudnia 2016

Bananowy chlebek / ciasto bananowe

Dietetyczne ciasto bananowe bez dodatku cukru. Wyjątkowy smak dają banany. 
Doskonałe jako deser i na kanapkę np. z serem białym lub żółtym. Szybkie i proste do wykonania.
Przepis mam od koleżanki  Joasi.
 
Składniki
 - 4 dojrzałe banany 
 - 1 czubata szklanka mąki / 3/4 mąka gryczana 1/4 maka ryżowa 
 - 1 jajko 
 - 1/4 szklanki oleju 
 - 1 łyżeczka  sody   
 - bakalie / orzechy, rodzynki, żurawina, migdały
 - szczypta soli 
 - dla chętnych  1/4 szklanki cukru / ja robię bez cukru

WYKONANIE

Banany rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy 
i wykładamy do małej podłużnej blaszki tzw. keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Tego ciasta nie robimy mikserem.  Pieczemy 45 - 50 minut w temp. 180 C. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy ciasto z blachy i studzimy.  

                                                    Smacznego
 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam chlebki bananowe - są idealne - proste i pyszne :-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń