Dietetyczne ciasto bananowe bez dodatku cukru. Wyjątkowy smak dają banany.
Doskonałe jako deser i na kanapkę np. z serem białym lub żółtym. Szybkie i proste do wykonania.
Przepis mam od koleżanki Joasi.
Składniki :
- 4 dojrzałe banany
- 1 czubata szklanka mąki / 3/4 mąka gryczana 1/4 maka ryżowa
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- bakalie / orzechy, rodzynki, żurawina, migdały
- szczypta soli
- dla chętnych 1/4 szklanki cukru / ja robię bez cukru
WYKONANIE :
Banany rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy
i wykładamy do małej podłużnej blaszki tzw. keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Tego ciasta nie robimy mikserem. Pieczemy 45 - 50 minut w temp. 180 C. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy ciasto z blachy i studzimy.
Smacznego
Uwielbiam chlebki bananowe - są idealne - proste i pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!